Waarschijnlijk denkt u niet iedere dag aan uw energiecontract. Gelukkig is dat ook niet nodig, want in Nederland zijn de energievoorzieningen goed geregeld, zodat men altijd gebruik kan maken van stroom en gas. Maar mocht u met de energiezaken bezig gaan, dan wordt al snel duidelijk dat de energiemarkt behoorlijk ingewikkeld is. Dit komt mede omdat veel factoren invloed hebben op de leveringstarieven voor gas en elektra. Daarom geeft DGB Energie inzicht in de energiemarkt en brengt u op de hoogte van de laatste marktontwikkelingen.

Marktontwikkelingen

Factoren die het gastarief beïnvloeden:

De olieprijs
In Nederland werken veel energiecentrales op gas. De prijs van aardgas is in Nederland gekoppeld aan de prijs van olie. Op het moment dat de olieprijs stijgt, dan stijgen de gastarieven ook mee. Wellicht heeft u het in het energie nieuws Nederland al meegekregen dat de OPEC een akkoord heeft bereikt. De OPEC staat bekend als de organisatie van olieproducerende landen. Zij zijn het met elkaar eens geworden over het beperken van de olieproductie. Het gevolg is dat de olieprijs gaat stijgen en dus ook de tarieven mee kunnen stijgen. Dit leidt uiteindelijk tot hogere energiekosten. Lees meer

Uw regio
De prijs die u als klant betaalt voor gas is afhankelijk van de regio waar u woont. De toeslag per kubieke meter, die wordt berekend op de gasprijs, is afhankelijk van de regio. Hoe verder u van Groningen woont, waar het aardgas wordt gewonnen, des te hoger uw tarief voor gas is.

Factoren die het elektriciteitstarief beïnvloeden:

De kolenprijs
Stijging of daling van de kolenprijs is sterk afhankelijk van de vraag naar en het aanbod van kolen.

Marktontwikkelingen

Trends en ontwikkelingen energiemarkt die van invloed zijn op gas- en elektriciteitstarief

Vraag en aanbod
Met name de verhouding tussen beschikbare energiebronnen (aanbod) en de consumptie van deze energiebronnen (vraag), bepaalt de prijs van energie. Er zijn diverse factoren die vraag en aanbod beïnvloeden.

De wisselkoers
De euro en dollar zijn momenteel de twee grote munteenheden op de wereld. Als er bijvoorbeeld sprake is van een dalende eurokoers, dan is de euro minder waard geworden ten opzichte van de dollar. Dit kan een ongunstig effect hebben op de energieprijs.

Het weer
Bij een koude winter stijgt de vraag naar energie. Er wordt meer energie verbruikt omdat de thermostaat een paar graden hoger wordt gezet. Hierdoor stijgt vooral de gasprijs. Milde winters hebben juist een voordelig effect op de energieprijs, omdat er minder energie wordt verbruikt dan verwacht. Een warme zomer zorgt ervoor dat het energieverbruik toeneemt doordat mensen een airco of een tweede koelkast gaan gebruiken. De vraag naar energie stijgt waardoor de prijs toeneemt.

Economische ontwikkelingen
In tijden van economische crisis is de vraag naar energie minder, omdat huishoudens en bedrijven willen besparen op hun energiekosten. Dat heeft een gunstig effect op de energieprijs. Als het weer beter gaat met de economie, dan stijgt de vraag naar energie. Daardoor wordt het aanbod weer krapper wordt en stijgen de energietarieven.

Politieke onrust
Onrust in bijvoorbeeld het Midden-Oosten kan van invloed zijn op de energietarieven. Deze onrust heeft met name invloed op de olieprijzen. Aangezien de gasprijzen zijn gekoppeld aan de olieprijzen kan dit dus negatief werken op de energieprijzen.

Beslissingen overheid
Laatste nieuws duurzame energie; De verhoging van energiebelasting en het BTW-tarief zijn van invloed op de energieprijzen. Per 1 januari 2017 heeft de overheid besloten om de energiebelasting te verhogen. De landelijke netbeheerders hanteren per 1 januari 2017 nieuwe tarieven voor de netwerkkosten. Zowel voor gas als elektriciteit.

Voorkom hogere energiekosten

De energiemarkt is complex, mede omdat de marktontwikkelingen van energieprijzen moeilijk te voorspellen zijn. DGB Energie zorgt ervoor dat energie op het juiste moment wordt ingekocht, zodat u verzekerd bent van een scherp tarief! Wij adviseren vrijblijvend om onnodig hogere energiekosten te voorkomen. Dit doet u door simpelweg de leveringstarieven voor een langere periode vast te zetten! DGB Energie werkt enkel met vaste contracten, waardoor u geen last heeft van tussentijdse prijsstijgingen. Gunstige tarieven zijn voor 1, 2 of 3 jaar vast te leggen. U kunt nu al instappen of verlengen bij DGB Energie, ook als uw huidige contract nog niet is afgelopen. Het nieuwe energiecontract gaat pas in na afloop van uw huidige contract. Daarnaast ontvangt u 100% groene stroom, zonder extra toeslag. Gezien de marktontwikkelingen is het een verstandige keuze om de energietarieven voor een langere periode vast te zetten!

Kijkt u op tegen tegen een overstap van leverancier? Lees hier hoe dit eenvoudig in zijn werk gaat met onze overstapservice