Duurzaamheid is tegenwoordig niet meer weg te denken in onze samenleving. Zonne-energie vormt een belangrijke bron als het gaat om duurzame energie. Door middel van zonnepanelen wordt deze zonne-energie omgezet in groene stroom. Op deze manier kunt u zelf duurzame energie opwekken. Zodoende heeft V.O.F. melkveehouderij Van Eck in Langbroek naast de levering van energie ook zonnepanelen aangeschaft via DGB Energie. Benieuwd waarom en hoeveel de opbrengst zonnepanelen is?

In gesprek met Johnny van Eck van V.O.F. Melkveehouderij van Eck..

Melkveehouderij van Eck is een echt familiebedrijf die van generatie op generatie is overgenomen. Inmiddels is de tweede generatie aan het roer. De vader en oom van Johnny hebben destijds het familiebedrijf opgericht. Van oorsprong begonnen als een varkensbedrijf en een klein melkveebedrijf. Maar destijds is bewust gekozen voor het afstoten van de varkenstak waardoor een wens in vervulling ging, namelijk het uitbreiden van het melkveebedrijf. Enkele jaren geleden groeide de melkveehouderij uit zijn jasje en was een verhuizing naar de huidige locatie in Langbroek nodig. Momenteel melken zij daar circa 150 koeien.

Daarnaast is Melkveehouderij van Eck deelnemer van Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust. Kort gezegd is dit een bedrijfslabel voor maatschappelijke verantwoorde agrarische ondernemers in de Kromme Rijnstreek.

Wat was de reden om te investeren in zonnepanelen?

De bedrijfsvoering in Langbroek vraagt om de nodige energie. De koeien worden namelijk 24 uur per dag gemolken, waardoor overdag een grote behoefte aan stroomverbruik is. Hoog tijd dus om eens rond te kijken en wat zonnepanelen daarin konden betekenen. Naast een duurzaamheidsoogpunt is het reduceren van het totale stroomverbruik een belangrijke reden voor de investering in zonnepanelen. ‘’Daarmee zetten we een stap in de goede richting om binnen 3 jaar zelfvoorzienend te zijn, echter wel op een manier waardoor we het zelf bekostigen. Met het onlangs geïnstalleerde zonnepanelensysteem reduceren we 40% van ons totale jaarlijkse energieverbruik’’. Aldus Johnny van Eck. Dat is een flinke besparing op de energiekosten!

Waaruit bestaat het onlangs geïnstalleerde zonnepanelensysteem?

In een adviesgesprek aan de keukentafel bij familie van Eck is samen met de accountmanager gekeken naar de situatie en zijn de mogelijkheden uitgebreid doorgenomen. DGB Energie levert kwalitatief hoogwaardige zonnepaneelsystemen op maat door heel Nederland. Voor Melkveehouderij van Eck is de beste keuze gevallen op dunne film zonnepanelen. Zodoende zijn er onlangs bij melkveehouderij van Eck 336 dunne film zonnepanelen geïnstalleerd inclusief 2 KACO Powador 12.0 TL3 omvormers. Deze zonnepanelen zijn zeer geschikt in situaties waarbij sprake is van weinig zon maar desondanks een goed rendement opleveren.

Wat is de verwachte jaarlijkse opbrengst zonnepanelen?

Het op maat gemaakte zonnepanelensysteem is geplaatst op een dak bestaande uit damwand, die gericht is op het Zuidoosten. De jaarlijkse verwachte opbrengst zonnepanelen bij melkveehouderij van Eck is daarom 25.000 kWh. Dit is maar liefst 40% van het totale energieverbruik.

Waarom is gekozen om te investeren in zonnepanelen via DGB Energie?

Melkveehouderij van Eck is al jaren tevreden klant bij DGB Energie. ‘’Alles onder één dak was voor mij een toegevoegde waarde: de afname van gas en elektra en een op maat gemaakt zonnepanelensysteem. Maar ook de prettige manier van werken en de korte lijnen binnen het bedrijf. Zodra je belt, krijg je direct de juiste persoon aan de lijn. Bij voorgaande energiebedrijven was dit niet het geval. Bovendien is het werken met Mijn Portaal, de digitale omgeving, een prettige ervaring waardoor alles eenvoudig terug te vinden is. Kortom de persoonlijke benadering’’ Aldus de heer van Eck.